De Weesper (PIOA)

Amsterdam

Aantrekkelijke en succesvolle stad
Na het vertrek van de PIOA (gevangenis) vanuit het Bijlmerbajes-complex, organiseerde de overheid een prijsvraag voor de herontwikkeling van deze voormalige gevangenis. De uitdaging was om een ​​ontwerp te maken dat het tot een samenhangend deel van de stad en van het stedelijk netwerk maakt. OKRA heeft het ontwerp voor Vastint ontwikkeld in samenwerking met onder andere Barcode Architects en CF Möller.

Gezonde verstedelijking
OKRA’s visie: een vitale stad is een aantrekkelijke en succesvolle stad. Hoe gezonder de inwoners, hoe meer ze bijdragen aan de leefbaarheid en economie van de stad. OKRA’s ontwerp biedt veel ruimte voor ecologie, richt zich op duurzame watersystemen en hernieuwbare energiebronnen. De indeling van de leefomgeving heeft onmiskenbaar invloed op het gedrag van mensen: De Weesper verleidt bewoners tot een actieve levensstijl met het realiseren van goede wandel- en fietspaden en aantrekkelijke plekken voor sport en spel.

Openbare ruimte als drager
De Weesper richt zich op een openbare ruimte met menselijke afmetingen. Het kanaal wordt getransformeerd in een groen-blauwe parkachtige rand, waardoor er plekken gecreëerd worden om te spelen en te ontspannen. De zorgvuldig ontworpen verbinding tussen de gebouwen en het maaiveld verbetert de interactie tussen de twee en stimuleert een gevoel van eigenaarschap.