Campus SVOL De Rietlanden

Lelystad

Duurzame school

Drie middelbare scholen in Lelystad worden in één nieuw gebouw verenigt tot de Scholengemeenschap SVOL De Rietlanden. De nieuwe onderwijscampus met de naam Porteum zal circa 3800 leerlingen in het vmbo, havo en vwo een plaats bieden. Kraaijvanger Architects en OKRA wonnen de prijsvraag voor het ontwerp van het nieuwe gebouw en de schooltuin. De school en de schooltuin worden duurzaam ontwikkeld. Zonnepanelen voorzien de school van energie, regenwater wordt hergebruikt voor toiletspoeling en afvalwater wordt op eigen terrein door een helofytenfilter gezuiverd.

Natuurlijke biotoop

Het ontwerp voor de schooltuin is geïnspireerd op de organische structuren en natuurwaarden van de Oostvaardersplassen. Subtiele nuances van gras- en bloemenvelden, bosschages, rietzomen en de grillige patronen van wildpaadjes vormen de basis van het ontwerp. Deze natuurlijke patronen zijn in het ontwerp gestileerd en geaccentueerd tot een interessant lijnenspel. De natuurlijke vegetatie wordt aangevuld met fruitbomen en gecultiveerde vaste plantensoorten. Zo ontstaat een identiteit van een natuurlijk ogende biotoop, met subtiele verschillen en nuances en met ecologische waarde.

Beweeg- en leeromgeving

Het gebruik van de tuin is gericht op verblijf tijdens pauzes en vrije uren. Het dynamische lijnenspel van banden, randen en trappen nodigt uit tot actief gebruik van de buitenruimte en maakt de tuin tot een beweegomgeving. De tuin biedt ook een leerzame omgeving. Een plein bij het technieklokaal fungeert als buitenwerkplaats. Een bijendaktuin, moestuin en een helofytenfilter op het terrein zijn functioneel maar onderwijzen leerlingen ook over biologische processen.

De nieuwe onderwijscampus is in oktober 2021 geopend.