Laatste deel park Oosterspoorbaan voltooid


De aanleg van het laatste gedeelte van het park Oosterspoorbaan in Utrecht is voltooid. De afgelopen weken is hard gewerkt aan het laatste stukje waardoor het park nu via de Maliesingel in verbinding staat met de binnenstad. Woensdag 15 juli wordt dit deel van het park geopend door wethouder Lot van Hooijdonk.

Na bijna anderhalve eeuw rijden in Utrecht geen treinen meer over de Oosterspoorbaan. In 2012 is besloten het zuidelijk deel van de Oosterspoorbaan (Spoorwegmuseum-Lunetten) definitief buiten gebruik te stellen. De gemeente Utrecht had de ambitie om de Oosterspoorbaan om te vormen tot een hoofdfietsroute, een lintvormige openbare ruimte voor fietsers en wandelaars in de stad.

High Line van Utrecht
Het nieuwe park Oosterspoorbaan is de officieuze High Line van Utrecht. Fietsers hebben ruim baan op een snelfietsroute van 1,2 kilometer die een directe verbinding vormt tussen de Utrechtse binnenstad en het buitengebied met de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd. Het nieuwe park vormt de schakel tussen twee stadsparken van formaat, het Singelpark en het Krommerijnpark. Het park vormt ook de verbindende schakel tussen negen buurten die voorheen met de achterzijde naar het spoor lagen.

Spoorverleden
Het dubbele spoor is nog steeds herkenbaar in het nieuwe park. Als herinnering aan het spoorverleden is in het ontwerp gebruikgemaakt van hergebruikte spoorstaven in de voetpaden en verblijfsplekken. Ook het behoud van de spoorportalen en het aanplanten van zuilbeuken zorgt ervoor dat de historische spoorlijn goed zichtbaar is gebleven.

Co-creatie
In samenspraak met omwonenden is besloten het gebied een natuurlijke uitstraling te geven. De buurt heeft zich uitgesproken voor de variant waar de fietsroute zich deels op en deels naast de spoordijk bevindt. Op deze manier is een gevarieerde fiets- en wandelroute ontstaan. In het park is veel ruimte voor initiatieven van bewoners die samenwerken in de kerngroep Oosterspoorbaan.

Ruimtelijke kwaliteit Utrecht
OKRA werkt op verschillende locaties in Utrecht aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. OKRA maakte eerder het ontwerp voor onder andere het nieuwe Jaarbeursplein en de Croeselaan en werkt momenteel aan het landschapsplan voor de nieuwe woonwijken in de Merwedekanaalzone. En op 12 september 2020 is de Catharijnesingel weer rond. OKRA maakte het ontwerp voor het terugbrengen van de singelgracht en de aanleg van een nieuw park aan de oostzijde van Catharijnesingel in de stijl van Zocher.