Direct naast het station in Bunnik ligt De Twaalf Apostelen: een verouderd, steenachtig kantorengebied dat kampt met leegstand. Tegelijkertijd is er in regio Utrecht juist een enorme woningbehoefte.
Dat geeft kansen en het potentieel is groot: De locatie ligt strategisch goed als woonlocatie door de nabijheid van het station en het Utrecht Science Park. Daarnaast ligt het ook midden tussen de aantrekkelijke landschappen van de Kromme Rijn, de buitenplaatsen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Na het winnen van de selectie, samen met SVP en Cross, zijn we begonnen met het opstellen van een gebiedsvisie voor het stationsgebied. Hiervoor is goed gekeken naar het gebied en de ontwikkeling van het station. Ook was er aandacht voor de plek in relatie tot de regio. Samen met bewoners en gemeente Bunnik, maar ook met de samenwerkingspartners BAM, Certitudo, Portaal en Lekstede als belangrijke stakeholders zijn we op zoek gegaan naar het DNA van Bunnik.

De gemeente had duidelijke wensen, waaronder ruimte voor woningen voor starters en senioren, het toevoegen van kwalitatief groen en het verbeteren van de aansluiting van het station met de omliggende omgeving. Op basis hiervan hebben we een visie ontwikkeld met tien 10 ‘Bunnikse regels’ waarin de ambitie is vastgelegd, waaronder:
· station Bunnik wordt het ultieme fietsstation, een nieuwe fietsbrug zorgt voor verbinding met het landschap en Odijk maar vormt ook een aantrekkelijke route naar Utrecht Science Park.
· De Twaalf Apostelen transformeert naar een aantrekkelijke woonbuurt met een centraal park. Het groene karakter maakt het echt Bunniks, het landschap is altijd dichtbij. Verdichten en vergroenen gaan dan ook hand in hand met ruimte voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.
· Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de auto’s centraal parkeren in een parkeervoorziening langs het spoor.
· Tussen het spoor en de A12 is ruimte voor bedrijven en kantoren.
Het komend jaar wordt de visie verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan.