OKRA werkt aan een integrale visie voor de openbare ruimte van Leuven

De stad Leuven heeft OKRA en Antea Group aangesteld om een integrale visie voor de openbare ruimte van de stad uit te werken. De visie ‘Open Stad Leuven’ biedt een ontwerpmethodiek en -toolbox die gebaseerd is op de kernkwaliteiten van de stad en die verankerd wordt in het beleid voor ruimtelijke ontwikkeling.

Leuven, gelegen op vijfentwintig kilometer van Brussel, is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, getransformeerd en aangepast. Deze historische stad is open en toegankelijk, verbonden met het landschap, en wordt doorkruist door de rivier de Dijle. Het is een aantrekkelijke omgeving met enorme groeiambities. Het Sluispark (ontworpen door OKRA) en de vernieuwde Vaartkom zijn een paar voorbeelden van hoe deze ambities in de praktijk worden gebracht. Toch vindt deze aandacht voor erfgoed, groene en blauwe duurzaamheid, sociale dynamiek en gedeelde ruimten voor gebruikers niet helemaal zijn weg naar het bredere publieke domein.

Open Stad Leuven
Onze visie beoogt deze vier aspecten (groene en blauwe structuur, erfgoed, sociaal en mobiliteit) om te vormen tot belangrijke pijlers voor de toekomst van Leuven. ‘Open Stad Leuven’ is gefocust op het ondersteunen van actieve en gedeelde transportmodi in de publieke ruimte, het vormgeven van een veerkrachtige en klimaatadaptieve groene en blauwe structuur, het verbeteren van de toegankelijkheid en levendigheid van publieke ruimtes en het uitlichten van het unieke erfgoed van de stad. Dit alles zal worden samengebracht in een masterplan dat richting zal geven aan de transformatie van Leuven tot een groenere, gezondere, veerkrachtige, actieve en aantrekkelijke stad die klaar is voor de toekomst!

OKRA werkt al jaren op verschillende locaties in BelgiĆ« aan stedenbouwkundige en landschappelijke opgaves, waaronder in Antwerpen, BrusselKortrijk en Mechelen.