OKRA werkt aan ecologische ontwikkeling van Zuid-Franse kust

OKRA is uitgenodigd om met een groot team van consultants een strategie te ontwikkelen voor de mediterrane kustlijn tussen Sète en Perpignan in Frankrijk. Het project is een van de vijf gebieden die zijn geselecteerd in het kader van het overheidsprogramma ‘Ateliers des Territoires’. Het programma is gericht op het stimuleren van de ecologische transitie in verschillende regio’s in Frankrijk.

Het gebied dat tot de jaren zestig voornamelijk onontwikkeld was, heeft door het nationale infrastructuurproject ‘Racine’ een snelle verandering ondergaan. Dit bestond uit het opzetten van twintig kustplaatsen, afgewisseld met natuurgebieden, om tijdelijke kampeeractiviteiten te huisvesten. Deze ontwikkeling was bedoeld om een deel van de toeristenstroom naar Spanje te veroveren met een goedkoop vakantieaanbod. Dankzij deze ontwikkeling kon de Languedoc uitgroeien tot een toeristische bestemming met een groot aantal vakantiebestemmingen en tegelijkertijd kon een groot deel van de kustlijn worden beschermd tegen wanordelijke ontwikkelingen.

Kwetsbaar gebied
Het kustgebied, met een lengte van 220 km, is nu een economische motor voor de regio, met een bevolking van 450.000 inwoners en 8 miljoen toeristen per jaar. Als gevolg van de klimaatverandering worden de natuurlijke processen van rivier- en kustoverstromingen en de kusterosie nog versterkt. Het gebied wordt allengs kwetsbaarder. Meer dan vijftig procent van de bevolking en de werkgelegenheid bevindt zich in gebieden met een hoog overstromingsrisico.

Veerkrachtig kustlandschap
In een intensief participatief proces zal OKRA samen met het projectteam strategieën bedenken om een veerkrachtig kustlandschap voor 2050 en 2100 te creëren. De belangrijkste doelstellingen zijn de bewustwording van de gevolgen van kustoverstromingen en erosiegevaar in de regio; het bevorderen van de ontwikkeling van projecten die de kwetsbaarheid van het landschap en de gemeenschappen in de regio verminderen en hun veerkracht vergroten; om gezamenlijk te ‘dromen’ over het gebied van morgen in een aanpak die vrij is van de regelgeving die aan het eind van de vorige eeuw is opgelegd en het stimuleren van een vergelijkbare aanpak in de regio Occitanië.

Het project gaat in het najaar van start met een intensieve workshop met het projectteam en een grote groep belanghebbenden.

In samenwerking met INterland, DEUX DEGRÉS, Connivence Conseil, RAMBOLL, FONCÉO-CITÉLIANCE en ADAMAS.