OKRA ontwerpt natuurdak voor nieuw woon- en werkcomplex in Leidsche Rijn Centrum

OKRA heeft een ontwerp gemaakt voor een natuurdak voor het nieuw te bouwen woon- en werkcomplex FAMILISTÈRE in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Centrum. FAMILISTÈRE bestaat uit vier unieke gebouwen onder een glazen dak, ontworpen door De Zwarte Hond en FARO architecten. 

De inspiratiebron voor dit project is de Familistère in het Franse Guise: een voorbeeld voor collectief wonen uit de 19e eeuw, ontworpen en gebouwd door Jean-Baptiste André Godin. Het nieuwe FAMILISTÈRE in Leidsche Rijn Centrum omvat 122 appartementen in het middeldure huursegment, 60 ondergrondse parkeerplaatsen en 300 m2 commerciële ruimten. Centraal in het complex staat het gemeenschappelijke overdekte atrium dat bewoners stimuleert tot ontmoeten, verblijven en bewegen. 

Naast energiezuinig moest FAMILISTÈRE comfortabel zijn, de gezondheid bevorderen en mee kunnen groeien met de behoeftes van de bewoners. Het atrium speelt hierin een centrale rol. Het is een prettige verblijfsplek in alle jaargetijden en heeft een warme uitstraling door het gebruik van veel hout. Er is geautomatiseerde ventilatie, gedeeld groen, moestuintjes langs de balustrades en een prachtige centrale trap waar bewoners elkaar tegenkomen. 

OKRA ontwierp een plan om, naast het gedeelde groen in het atrium, een natuurdak aan te leggen: een plek voor natuur en biodiversiteit. Het gehele dak is groen, met 100% inheemse plantensoorten, een insectenhotel en nestlocaties. Regenwater wordt opgevangen op het groene dak en in retentiekratten. Pm het regenwater zo efficiënt mogelijk te gebruiken wordt een deel van het water gebruikt voor de planten in het atrium.