Voorlopig ontwerp Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen gereed

Het voorlopig ontwerp van OKRA voor de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen is gereed. Buurtbewoners konden met de ontwerpplannen kennismaken via een online webinar. Door de coronacrisis wordt na het bouwverlof in 2021 met de herinrichting gestart. De Onze-Lieve-Vrouwestraat moet een groenere winkelwandelstraat worden waar het prettig verblijven is.

Eind april organiseerde de stad Mechelen voor de tweede keer een webinar. Het voorlopig ontwerp van OKRA werd gepresenteerd in een video waarin projectleider Tom Wierts toelichting op het ontwerp gaf. In aanvulling daarop was er ruimte voor discussie met stakeholders via het online webinar platform en voor vragen van buurtbewoners die door de burgemeester en schepenen (wethouders) en Tom Wierts werden beantwoord. De stad Mechelen en OKRA willen zo in gesprek blijven met alle betrokkenen wanneer fysiek samenkomen niet mogelijk is.

Beweegvriendelijke winkelstraat
De Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt een beweegvriendelijke en autoluwe winkelstraat die uiting geeft aan de wensen van de lokale ondernemers en de ambities van het stadsbestuur van Mechelen om de binnenstad te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Flexibel gebruik, seizoensbeleving, ontharding en extra buffers voor regenwater zijn belangrijke uitgangspunten in het ontwerp.

Klimaatadaptieve steden
OKRA maakt gebruik van duurzame technische oplossingen om steden klimaatadaptief te maken, bestand tegen extreme neerslag en perioden van extreme droogte en hitte in de zomer. Deze technieken werden door OKRA in Mechelen ook toegepast bij de herinrichting van de vliet Oude Melaan, tussen de Zakstraat en de Muntstraat. Voor de toepassing van deze technieken bij de herinrichting van het stadscentrum van Nijverdal werd OKRA onderscheiden met de Water Resilient Cities Award 2019 voor ‘Het beste duurzame afvoersysteem van regenwater in een stedelijke omgeving.’