OKRA en UNStudio winnen derde prijs in ontwerpwedstrijd voor het beurscentrum van Thessaloniki

OKRA heeft samen met UNStudio en Schema 4 de derde prijs gewonnen in de internationale ontwerpcompetitie voor de revitalisering van het expositie- en congrescentrum TIF- HELEXPO in Thessaloniki. Het beursgebouw ligt in het hart van Thessaloniki, de op één na grootste stad van Griekenland, en beslaat ongeveer 175.000 vierkante meter.

De ontwerpwedstrijd is georganiseerd door TIF-HELEXPO. Met de herontwikkeling van het beurscentrum wordt beoogd een prominent deel van het stadscentrum van Thessaloniki te revitaliseren. Dit zal een grote impact hebben op de economie van de stad en de wijdere omgeving en bijdragen aan de transformatie van Thessaloniki tot een toonaangevend internationaal zakencentrum en toeristische bestemming.

Urban forest
Het ontwerpconcept presenteert het beoogde gebied als een urban forest, met gebouwen als paviljoens die worden omringd en bedekt door vegetatie. Het beoogde stadsbos bestaat uit een mozaïek van bostypologieën, met een 1226 meter lange verhoogde loopbrug door de boomkruinen. Een langgerekte watermassa in het expositiecentrum, van noord naar zuid, levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de wateroverlast, vermindert hittestress en herinnert aan de oorspronkelijke waterloop die het gebied doorsnijdt.

Aantrekkelijke stadsoase
‘Het concept is heel zorgvuldig uitgewerkt,’ aldus de jury onder voorzitterschap van Joan Busquets. ‘Het is een sterk statement en een aantrekkelijke oase in het hart van de stad, terwijl het vloeiend opgaat in de omgeving. Het uitgebreide gebruik van groen, inclusief de daken van de gebouwen, biedt enorme kansen op het gebied van duurzaamheid.’

OKRA werkt al vele jaren aan stedenbouwkundige en landschappelijke opdrachten in Griekenland. Eerder won het een ontwerpwedstrijd voor de revitalisering van het stadscentrum van Athene. En in 2019 kreeg OKRA een eervolle vermelding in een ontwerpideeënwedstrijd voor de stedelijke revitalisering van het historische stadscentrum van Athene.