OKRA geeft nieuwe impuls aan de binnenstad van Mechelen


OKRA en Atelier Ruimtelijk advies zijn aangesteld als ontwerper voor de herinrichting van een belangrijk deel van de historische binnenstad van Mechelen.

De binnenstad van Mechelen kampt met ruimtegebrek en het autoverkeer heeft veel straten van hun karakter beroofd. OKRA speelt een belangrijke rol in de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de Mechelse binnenstad. Het project Centrumimpuls Mechelen bestaat uit een reeks herinrichtingsprojecten, waaronder de oude vliet Melaan, de Hoogstraat en de Korenmarkt. Op de noordoever van de Dijle heeft OKRA gewerkt aan de herinrichting van de Lange Schipstraat.

Onze-Lieve-Vrouwestraat
Momenteel werkt OKRA met Atelier Ruimtelijk Advies aan een ontwerp voor de herinrichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Adegemstraat in het verlengde ervan. OKRA geeft zo vorm aan een belangrijke stedelijke route van circa 1500 meter aan de zuidoever van de Dijle. De Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt een beweegvriendelijke en autoluwe winkelstraat die uiting geeft aan de wensen van lokale ondernemers en aan de ambities van het stadsbestuur om de binnenstad te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Flexibel gebruik, seizoensbeleving, ontharding en extra buffers voor regenwater zijn belangrijke uitgangspunten in het ontwerp.

Klimaatadaptieve steden
OKRA maakt gebruik van duurzame technische oplossingen om steden klimaatadaptief te maken – bestand tegen recente klimaatontwikkelingen met perioden van extreme neerslag en perioden van extreme droogte en hitte in de zomer. Deze technieken werden in Mechelen ook toegepast bij de herinrichting van de oude vliet Melaan, tussen de Zakstraat en de Muntstraat. Voor de toepassing van deze technieken bij de herinrichting van het centrumgebied van Nijverdal werd OKRA onderscheiden met de Water Resilient Cities Award 2019.