Athene's centrum gerevitaliseerd
Een innovatieve en veelomvattende visie op de transformatie van een wereldstad
Een stap verder
De transformatie van Athene tot modern grootstedelijk centrum begint met de revitalisatie van de historische ‘driehoek’ in het stadscentrum. We wonnen hiervoor de internationale ontwerpwedstrijd ‘Re-think Athens’ met een ambitieus plan genaamd ‘One step beyond’. Ons plan presenteerde een holistische benadering die innovatieve ideeën over klimaatbeheersing, vermindering van verkeersstromen en programmering van de openbare ruimte een stap verder brengt. Het geïntegreerde ontwerp is gericht op het creëren van een veerkrachtig, toegankelijk en levendig stadscentrum. De vermindering van het autoverkeer in dit gebied is een belangrijke stap in de richting van het creëren van een ‘beloopbare stad’; herwonnen ruimte kan nu worden getransformeerd in een levendig, groen en toegankelijk hart voor Athene.
“By revitalising the heart of Athens, the project aims to create an urban vibrancy that embraces sustainability and enriches the city’s overall character.”
De toegankelijke stad
Het project detailleert en transformeert de straat Panepistimiou en omgeving zorgvuldig in een karakteristieke gastvrije ruimte. De Panepistimiou, een van de belangrijkste verkeersaders van de stad langs de historische ‘driehoek’, wordt daarvoor omgevormd van een drukke autostraat in een groene, voetgangersgerichte boulevard, met uitnodigende plekken om te verblijven en te genieten van het stadsleven. De gekozen aanpak kan worden beschouwd als een Shared Space 2.0, een nieuwe balans tussen langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer. Drie openbare ruimtes langs de Panepistimiou zijn gekoppeld aan de structuur van de groene boulevard om bij te dragen aan het creëren van een groen en voetgangersvriendelijk stadscentrum: Het Omonia-plein en het Dikaiosynis-plein worden twee groene stedelijke pleinen, met prominente weelderige waterelementen. In het midden van de Panepistimiou verbindt een groen ensemble de Nationale Universiteit, de Nationale Bibliotheek en de Nationale Academie tot een stedelijk park.
De bruisende stad
De beoogde transformatie van het stadscentrum heeft een sterk potentieel om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de algehele ontwikkeling van Athene, de levenskwaliteit van de stad te verbeteren en de economische activiteit van het gebied te versterken. Door meerdere leegstaande gebouwen weer in gebruik te nemen en ze een nieuwe functie te geven, introduceren we het concept van het theater van 1000 zalen, waarmee we een basis leggen voor een nieuwe culturele scene voor de stad. De begane grond van gebouwen zal worden omgevormd tot actieve gevels en interactieve en decoratieve verlichting zal de avondsfeer versterken. Kleine openluchtpodia zullen buiteninitiatieven aanmoedigen die verband houden met Griekse filosofie, wetenschap, toneel en kunst.