Van leegstand tot levendigheid
Richting een bruisende, verbonden gemeenschap
In 2021 wonnen we, als onderdeel van een team met SVP Architectuur en Stedenbouw en CROSS Architecture, de selectieprocedure om een visie op te stellen voor het stationsgebied in 2021. Hiervoor is zorgvuldig gekeken naar de kansen voor de locatie en de ontwikkeling van het station. Ook is er aandacht besteed aan de relatie van de locatie met de grotere regio. Samen met de bewoners, de gemeente Bunnik en onze samenwerkingspartners zijn we op zoek gegaan naar het DNA van Bunnik.
De gemeente stelde vooraf duidelijke eisen, waaronder het creëren van woonmogelijkheden voor starters en senioren, het toevoegen van hoogwaardig groen en het verbeteren van de bestaande verbinding tussen het station en de omgeving. Op basis hiervan hebben we een visie met richtlijnen ontwikkeld waarin de ambitie voor de locatie is vastgelegd.
Het ultieme fietsersstation
In lijn met Utrechts ambitie om de gezondste regio van Nederland te zijn, speelt trage mobiliteit een centrale rol in de transformatie. De voorgestelde fietsbrugverbinding, die over de A12 reikt en zo de dorpen ten zuiden van Bunnik en de nieuwe wijk Kersenweide met elkaar verbindt, zorgt ervoor dat het station perfect bereikbaar wordt. Fietsen in combinatie met treinreizen wordt een opmerkelijk soepele ervaring met directe toegang tot de nieuwe fietsenstalling bij het station.
Continue landschapsbeleving
De Twaalf Apostelen wordt getransformeerd tot een aantrekkelijke woonwijk met een centraal park en biedt tegelijkertijd een bestemming voor de huidige dorpsbewoners. In lijn met de input van omwonenden wordt de hoeveelheid groen op deze locatie radicaal vergroot. Het groenere karakter maakt het een natuurlijk verlengstuk van Bunnik zelf, met het landschap altijd dichtbij. Verdichting en vergroening gaan hand in hand met ruimte voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.