Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

UNESCO heeft de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Eerder zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid op deze lijst geplaatst.

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. De limes bestond uit een systeem van forten, wachttorens en wegen. In Nederland zijn 20 forten (castella) op de zuidoever van de Rijn gebouwd. Ook in Utrecht werd een fort gebouwd, het castellum Trajectum, op locatie van het huidige Domplein. OKRA landschapsarchitecten ontwierp in opdracht van Stichting Domplein een markering van de Romeinse castellummuur en maakte zo de oorsprong van Utrecht zichtbaar op en om het Domplein.

Het ontwerp bestaat uit een kleine ingreep. De castellummuur wordt in het straatvlak gemarkeerd met een 80 centimeter brede lijn van cortenstalen elementen, recht boven de ondergrondse muur. Uit de markering komt gekleurd licht en flarden mist en in het staal zijn delen van de grenzen van het Romeinse Rijk gegraveerd. Ook wordt bij speciale gelegenheden de rook geïntensiveerd tot een mistgordijn, wat de overgang naar het Domplein nog dramatischer maakt. Bij regen of mistig weer en na het invallen van de duisternis is de lijn nog beter zichtbaar.