Herstel Oude Melaan in Mechelen gereed

OKRA speelt al vijftien jaar een belangrijke rol in de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het stadscentrum van Mechelen. Het project Centrumimpuls Mechelen bestaat uit een reeks herinrichtingsprojecten, waaronder de Rik Wouterstuin, de Korenmarkt en de vliet Oude Melaan.

De Mechelse vlieten zijn oude rivierarmen en bijrivieren van de Dijle die door verzanding zijn versmald. Omwille van de stank en hygiƫne zijn de vlieten waarlangs men straten legde en huizen bouwde begin vorige eeuw overwelfd of gedempt. Hierdoor is de maatverhouding van de straten vaak niet meer aanwezig en is niet duidelijk waarom veel gebouwen met de achterzijde naar de straat staan.

Door de Oude Melaan en andere vlieten te reconstrueren bracht OKRA de verhouding tussen maat en schaal terug in het stadsbeeld. Delen van de oude kademuren zijn opnieuw gebruikt als rand van de vliet er is ruimte voor aangenaam verblijf. De vliet heeft een groen karakter, wat de biodiversiteit in de stad ten goede komt. De vliet herstelt het historische karakter van de binnenstad, buffert regenwater, zorgt voor verkoeling in de zomer en is een waardevolle toevoeging aan de leefkwaliteit en beleving in de binnenstad.

Het herstel van de Oude Melaan maakt deel uit van het Europese Water Resilient Cities-project. In 2019 sleepte OKRA de Water Resilient Cities Award in de wacht voor de klimaatadaptieve inrichting van het centrum van Nijverdal.

Momenteel werkt OKRA in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies aan een ontwerp voor de herinrichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Adegemstraat in Mechelen. OKRA geeft zo vorm aan een belangrijke stedelijke route van circa anderhalve kilometer aan de zuidoever van de Dijle.