Wetteren aan de Schelde

Wetteren Belgie

Stad aan de Schelde

Wetteren is ontstaan met haar rug naar de Schelde, de zone tussen het centrum en de Schelde werd later ingevuld met rivierafhankelijke bedrijvigheid. Deze bedrijvigheid is weggekwijnd en verdwenen uit het centrum van Wetteren. Wat overbleef was een anoniem stadsdeel. In het project Wetteren aan de Schelde wordt het centrum op de Schelde georiënteerd.

 

Het bastion

Wetteren versterkt haar identiteit als woonstad aan de Schelde door toevoeging van nieuwe woongelegenheid en publieke functies als een stadscafé en het administratief centrum. De publieke ruimte onderstreept het karakter van de architectuur als een bastion aan de Schelde. De bebouwing rijst als het ware uit het maaiveld, het maaiveld is onderdeel van het bastion en dus van de bebouwing. In het plan van OKRA heeft de vloer van de buitenruimte een sterke verwantschap met de baksteen van de gevel.

 

Levendige stadsruimte

De route over het bastion verbindt het gemeentehuis op de Markt met het nieuw administratief centrum aan de Schelde. De boeiende wandeling langs de monumentale Sint-Gertrudiskerk met zijn kerktuin, de nieuwe woningen en het stadsterras eindigt op het Scheldebalkon met fraai zicht over de Schelde. De nieuwe ruimte is niet alleen voor de bewoners, maar een publieke plek in Wetteren.