Van Heekplein

Enschede Nederland

Ruimte door transformatie

De transformatie van het zuidelijk deel van de Enschedese binnenstad is een van de grootste naoorlogse operaties die de stad kent. Openbare ruimte gedomineerd door verkeer en parkeren maakt plaats voor een nieuw winkelcentrum en kantoorgebouwen met ondergrondse parkeergarage. Het door OKRA ontworpen Van Heekplein vormt de spil van het gebied.

 

Volwaardig onderdeel binnenstad

De toevoeging van nieuwe winkels, woningen en kantoren en het verdwijnen van een drukke verkeersboulevard, geven de zuidrand van de binnenstad een impuls. Verkeersgebied wordt verblijfsruimte met publiekstrekkers als het Casino, de Bijenkorf, V&D en de markt. De uitstekende aansluiting op het openbaar vervoer en een grote ondergrondse parkeergarage vormt het tot een volwaardig onderdeel van de binnenstad.

 

Dynamisch marktplein

Het Van Heekplein is net zo groot als de Dam in Amsterdam en het Vrijthof in Maastricht. De ruimte die de markt als functie nodig heeft, vraagt om inventief ruimtegebruik. Om te voorkomen dat het plein buiten marktdagen een lege sfeerloze vlakte zijn er veel activiteiten gepland. Op marktdagen is de ruimte van het plein volledig beschikbaar voor de markt. Op rustiger dagen zorgt het verplaatsbare meubilair en een mistgordijn voor een prettige  atmosfeer. Het bijzondere verlichtingseffect in het meubilair nodigt ook ‘s avonds uit een kijkje te nemen.