Stadsplein – ’s Heerenberg

's-Heerenberg Nederland

Centrummetamorfose

Met de herinrichting van de twee winkelstraten, De Bleek en het Stadsplein heeft het hart van ’s-Heerenberg een compleet nieuwe uitstraling gekregen. Mooie en duurzame materialen geven het centrum een kwalitatieve impuls en markeren de oude stadspoort als entree naar de historische kern. Toerisme, recreatie en winkelen worden op een verfijnde manier met elkaar vervlecht en geven een nieuwe impuls aan het pittoreske stadje.

Gemeenschappelijk wensbeeld

Een felle discussie over parkeren en routing tussen gemeente en winkeliers gijzelde het planproces voor lange tijd. Door niet te focussen op de tegenstrijdige belangen maar juist te redeneren vanuit een gemeenschappelijk wensbeeld heeft OKRA het planproces een positieve draai gegeven. Het resultaat is een locatie specifiek ontwerp dat breed gedragen wordt door bewoners en ondernemers.

Lang gekoesterde wens

Het Stadsplein is verdeeld in een bomenplein met parkeren en een verblijfsplein. Een sterke figuratie in de bestrating verbindt beide delen en vormt de aanleiding voor de groenvlakken die het parkeren omzoomen. Terwijl inwoners en toeristen op het verblijfsplein genieten van een hapje en drankje kunnen de kinderen spelen op het speelplateau. Een waterelement dat tevens gebruikt kan worden als podium versterkt de prettige sfeer op het plein. Volgens de wethouder vormt de herinrichting van het Stadplein de ‘kers op de taart’ van het ‘Masterplan ‘s-Heerenberg en is een ‘langgekoesterde wens’ werkelijkheid geworden.