Jaarbeursplein

Utrecht Nederland

Dynamische ontmoetingsplek

Lange tijd is het Jaarbeursplein aan de westzijde van het centraal station beleefd als de achterzijde van het station, louter doorgangsruimte tussen station en Jaarbeurs, een plek zonder noemenswaardige betekenis. Met de aanpak van het stationsgebied komt hier verandering in. Het nieuwe Jaarbeursplein vormt straks het grootste stadsplein: een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen in de dynamiek van het hart van Nederland.

 Plein XL

Op en rondom het nieuwe Jaarbeursplein is alles extra large. Ook het gebruik van het plein is XL. Het plein is geschikt voor grote stromen voetgangers en grote evenementen in de stad. OKRA bedacht het concept om binnen deze XL omgeving juist menselijke maat te maken. Zodat het plein ook echt een levendig en sociaal veilig stadsplein wordt. Lange lage traptreden langs het plein maken een prettige plek uit de wind en in de zon. De treden geven een heldere zonering tussen voetganger en fietser, stenig en groen, transfer en verblijf.

Drijvende kracht

Net als langs de Utrechtse grachten krijgt het plein een stevige boombeplanting met een rijke variëteit aan soorten. Het nieuwe Jaarbeursplein zal als grootstedelijke ontmoetingsruimte een belangrijke aanjager zijn voor de verdere vastgoedontwikkeling. Voor OKRA is dit, na de Parkkade in Rotterdam, het tweede project waar de Tour de France van start gaat.