Jaarbeursplein

Utrecht The Netherlands

Dynamic Meeting Space

For a long time Jaarbeursplein was a place without significant meaning or identity. Located on the west side of the central station, often experienced as the back of the station or merely a passage between the station and the Jaarbeurs exhibition centre. This will change with the implementation of the master plan for the station area, CU2030, the new Jaarbeursplein will form the largest city square in Utrecht. A meeting place for anyone who wants to travel, shop, live, work and relax in the dynamic city at the heart of the Netherlands.

Square XL

On and around the new Jaarbeursplein everything is extra large (XL). This can even be applied to the use of the square: it too is XL. The square accommodates for large flows of pedestrians, cyclists and major events in the city. OKRA devised a concept that aims to achieve a welcoming human scale within this XL environment, creating a lively and socially safe square. We propose creating a set of long low steps along the square connecting and defining the space, whilst being a pleasant place out of the wind and in the sun. The steps provide a clear division between pedestrians and cyclists, paved and green, transfers and places to stay.

Driving Force

Just as along the canals of Utrecht the square will have a robust assortment of trees planted, with a rich variety of species creating variety through the seasons. The new Jaarbeursplein as an importantmetropolitan meeting place will serve as an important catalyst for further property development around the Jaarbeurs and Central Station. For OKRA this is, after Parkkade in Rotterdam, the second project to be realised where the Tour de France has started.